کمپ بل[۴] عقیده داره که کارکرد، رفتاره و باید از یافته های جدا شه، چون عوامل سیستمی می تونن یافته ها رو منحرف کنن. به نظر میرسد اگر کارکرد به گونهای تعریف شه که هم رفتار و هم یافته ها رو در بر گیرد، دیدگاه کامل تری حاصل می شه.
در تعریف بروم راچ[۵] این ویژگی رو میتوان مشاهده کرد. ایشون عقیده داره که کارکرد هم به معنی رفتارها و هم به معنی یافته هاس. رفتارها از فرد اجرا کننده ناشی می شن و کارکرد رو از یه معنی ذهنی به عمل تبدیل می کنن. رفتارها فقط ابزارهایی واسه یافته های نیستن، بلکه انگار خود نتیجه به حساب می آیند. (محصول تلاش فیزیکی و ذهنی که واسه وظایف اعمال شده) و میشه جدای از یافته ها در مورد اونا قضاوت کرد. این تعریف از کارکرد، منتهی به این نتیجه گیری می شه که هنگام مدیریت کارکرد گروه ها و افراد، هم ورودی (رفتار) و هم خروجیا (یافته های) باید در نظر گرفته شه. هارتل[۶] این مدل ترکیبی مدیریت کارکرد مینامد. این مدل سطوح توانایی یا لیاقت و موفقیّتا رو مثل هدف گذاری و بازبینی اهداف، پوشش میده (آرمسترانگ ، ۱۳۸۵ ، ص ۳۰۴).
۲-۱-۳ آزمایش کارکرد
آزمایش کارکرد به مجموعه کارایی گفته میشه که به خاطر افزایش سطح استفاده بهینه از امکانات و منابع جهت دستیابی به اهداف به روشای اقتصادی توأم با کارایی و اثربخشی صورت میگیرد، طوری که آزمایش کارکرد در بعد چگونگی “به کار گیری منابع” از پایهً به شکل شاخصهای کارایی بیان میشه. اگه نسبت داده به ستاده، کارایی باشه، در واقع نظام آزمایش اندازه کارایی تصمیمات مدیریت در مورد به کار گیری منابع و امکانات رو مورد امتحان قرار میدهد که کلیترین شاخص اون صرفه اقتصادی یا بهینه بودن فعالیّتها میباشه. از طرف دیگه آزمایش کارکرد در “بعد سازمانی” معمولاً برابر تاثیر فعالیّتها هستش. منظور از تاثیر اندازه دستیابی به اهداف و برنامه ها با ویژگی کارا بودن اونها هستش. به طور کلّی نظام آزمایش کارکرد رو میتوان روند امتحان و اندازه گیری و مقایسه اندازه و چگونگیی دستیابی به وضعیت مطلوب دونست(عفتی داریانی و بقیه ، ۱۳۸۶ ، ص ۱۵ ).
۲-۱-۴ دیدگاه های سنّتی و نوین درباره آزمایش کارکرد
نظام آزمایش کارکرد از زوایای جور واجور و متفاوت مورد بررسی قرار میگیره. در مورد آزمایش کارکرد دو دیدگاه هست:
واسه به دست آوردن جزییات بیشتر و جستجو در بین هزاران پایان نامه
در موضوعات جور واجور و دانلود متن کامل اونا
با فرمت ورد به سایت zusa.ir مراجعه کنین
۱- دیدگاه سنّتی
۲- دیدگاه نوین
در دیدگاه سنّتی مهمترین هدف از آزمایش، قضاوت در مورد عملکرده. در حالی که در دیدگاه نوین، فلسفه و هدف آزمایش بر رشد و پیشرفت و بهبود ظرفیت آزمایش شونده تمرکز داره. چند فرق در مورد دو دیدگاه آزمایش کارکرد عبارتند از: (سازمان مدیریت و برنامه ریزی ، ۱۳۸۲ ، صص ۸-۶).
- نقش آزمایش کننده: در دیدگاه سنّتی آزمایش کننده، هادی، مشورت دهنده و آسون کننده عملیات و عملکردهاه.
- دوره آزمایش: در دیدگاه سنّتی کارکرد گذشته مورد توجّه قرار گرفته در حالی که در دیدگاه نوین دقیق شدن و فوکوس کردن بر آینده و بهبود اموره.
- هدف: در دیدگاه سنّتی هدف کنترل آزمایشدهنده و اعمال سبک دستوری و آمرانه و محاکمهای از ویژگیهای اون به حساب میآید در حالی که در دیدگاه نوین، هدف از آزمایش، آموزش، رشد و بهبود و بهسازی افراد و سازمان می باشه.
آزمایش سازمانها و افراد براساس نگاه نوین در مقایسه با نگاه سنّتی از فرقهای اساسی در ابعاد جور واجور برخورداره و یافته های حاصل از آزمایش کارکرد براساس دیدگاه نوین، بهبود رضایت، ارتقای سطح کارکرد و در آخرً تاثیر فعالیّتهای سازمان میشه. دیدگاه نوین آزمایش کارکرد سازمانا بسیار روش زوم شده و تحقیقات انجام شده در اروپا نشون دهنده گرایش در حال افزایش آزمایشکنندگان دستگاههای دولتی به دیدگاه نوین داره. اگر اهداف اساسی مربوط به انجام آزمایش هم جهت با رشد و پیشرفت و بهبود کارکرد و فعالیّتهای سازمان و افراد اون بوده و پدیده قضاوت و مچگیری در اون جایگاهی نداشته باشه، سازمانها خود به طرف قرار گرفتن نظام آزمایش میروند و به طور دائمی واسه بهبود ساختارهای اون تلاش میکنن. برآیند این تلاشا ایجاد نظام خود آزمایش در سازمانه و نتیجه اینجور نگرشی رشد، پیشرفت کارکرد و در آخرً تحقق سریع تر و بهتر اهداف سازمانیه(سازمان مدیریت و برنامه ریزی، ۱۳۸۲، صص ۸-۶).
جدول۲-۱) تفاوتای دو دیدگاه درباره آزمایش کارکرد از نظر اسپف و همکاران( سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور ، ۱۳۸۲ ، ص ۸).
ویژگیا | معطوف به قضاوت (یادآوری کارکرد) | معطوف به رشد و پیشرفت(بهبود کارکرد) |
نقش آزمایش کننده | قضاوت و اندازه گیری کارکرد | مشورت دهنده و آسون کننده کارکرد |
دوره آزمایش | گذشته | آینده |
هدف آزمایش | کنترل آزمایش شونده | رشد و پیشرفت ظرفیت آزمایش شونده |
خروجی | کنترل کارکرد | رشد ، پیشرفت و بهبود کارکرد |
سبک | دستوری | گفت و گو |
۲-۱-۵ روند آزمایش کارکرد
هر فرایندی شامل یه سری از فعالیّتا و اقدامات با توالی و ترتیب خاص منطقی و هدفداره. در روند آزمایش کارکرد هم هر مدل و الگویی که انتخاب شه، رعایت نظم و توالی فعالیّتای زیر در اون لازمه: (رحیمی ، ۱۳۸۵ ، صص ۴۲-۴۱)
- تدوین شاخصا و ابعاد و محورهای مربوطه و تعیین واحد امتحان اونا
- تعیین وزن شاخصا از نظر اهمیّت اونا و سقف امتیازات مربوطه
- استاندارد گذاری و تعیین وضعیّت مطلوب هر شاخص
- امتحان و اندازه گیری از راه مقایسه کارکرد واقعی پایان دوره آزمایش ، با استاندارد مطلوب از قبل تعیین شده
- استخراج و تحلیل یافته های
۱٫Holton & Bates
۲٫Kane
۳٫Bernadin
[۴] . Campbel
[۵] . Brumrach
[۶] . Hartle